Wednesday, February 29, 2012

The Hunger Games Read-AThon: Part 1 "The Tributes"

If you want to join in on the fun, head over to Smitten Over Books & Breathing Books to learn more about this awesome event and begin reading what I believe is one of the best book series out there! And if you have read the books, feel free to read on and respond with your own thoughts and answers. I would love to hear them. Let the games begin!! Remember; be cautious on giving away MEGA spoilers! Give at least a warning if there are major spoiler bombs along your post.

Please enter here




1. Imagine one day waking up and found yourself in Panam. What district would you be in and why? To give you an idea, here’s a list of the 12 districts and their designated jobs.

o   District 1: Luxury
o   District 2: Masonry
o   District 3: Technology
o   District 4: Fishing
o   District 5: Power
o   District 6: Transportation
o   District 7: Lumber
o   District 8: Textiles
o   District 9: Grain
o   District 10: Livestock
o   District 11: Agriculture
o   District 12: Mining

ANSWER: I would want to wake up in District 4: Fishing, for two reasons. *Spoiler of future character* 1.) I’d want to be on Finnick Odair’s good side from the get-go. And 2.) Fishing a great skill to have for survival. Do you know how many different snares you can make out of fishing line? Or what kind of weapon’s you can make with hooks? Think about it.

2. The Reaping Day was one of the dreaded days by district 12. If you were picked that day as one of the tributes, what would be you initial reaction?

ANSWER: My initial reaction would be what any other persons would be: SHOCK. Plain and simple. I would be shocked that my un-lucky “number” was called. Then the realization that I, and I alone, held my fate in my hands, which would then cause me to strategize.

3. You are a tribute and you mentor is planning the best strategy for you to win. What do you think will be your best selling attribute and/or skill?

ANSWER: Hmmm… best-selling attribute or skill… well, being from District 4 I’d have to say using my knife. Those fish aren’t going to filet themselves are they? When it comes to willing a knife; I’d watch your necks if I were you. I’m not so bad with a spear either. Learned early on in life that a spear cannot only snag my meal for the day, but can also keep my enemies at bay. I’m sure it would suck getting a spear to the heart.

4. You were not picked but you sister/bother/father/mother was, would you sacrifice yourself for them a la Katniss or would you keep your ground a la Peeta’s brothers?

ANSWER: Seeing how this is a “game” for kids; I wouldn’t have to worry about my mother or father. HOWEVER … this is a no brainer à I’mma a la Katniss kind of girl. I like to be in control and what better way to protect my family then to take the reins and head in to battle myself.

5. Time for the first impression segment. What is the first thing that came into mind when you think of:

a.       Katniss Everdeen
b.      Peeta Mellark
c.       Gale Hawthorne
d.      Cinna
e.      Haymitch Abernathy
f.        Effie Trinket
g.       Primrose Everdeen
h.      Ceasar Flickerman
i.         Rue

ANSWERS:
a. Badass, fearless
b. Steadfast, loyal
c. Sidekick, trustworthy
d. LOVE HIM, Katniss’s secret service
e. a Drunk but devoted
f. Fickle, Opinionated
g. Innocent, Tough
h. Hidden agenda, favored District 12
i. Credulous, bold

6. Look up. Who is the character that leaps out to you the most? Why?

ANSWER: Probably Cinna. I truly loved this man. He had Katniss’s back. Sure each team has always had their tributes back, it’s their job. BUT Cinna and his team, in my opinion, supported Katniss in a way that made me feel like she was his favorite. I think he knew Katniss would be a game changer even outside of the arena.

7. Do you think Peeta ever thought of winning The Hunger Games even if it means killing Katniss in the process? Why or why not?

ANSWER: Ummm, of course! I don’t care how in love someone is, they are thinking of winning at one point or another. Now ask me if I would kill the one I love? à YES! Why, I have a family at home waiting for me. ME! Not the one I love. Does this make me heartless? Not at all. If I was heartless then I wouldn’t be thinking about the ones back home.

8. (Refer to page. 40) Fill in the blanks: The Peacekeepers are back too soon and Gale asks for more time, but they’re taking him away and I start to panic. “Don’t let them starve!” I cry out, clinging to his hand.

“I won’t! You know I won’t! Katniss, remember I _________” he says, and they yank us apart and slam the door and I’ll never know what it was he wanted me to remember.

ANSWER: “love you.” Smart on Suzanne’s part on not having him finish this line. I think it would have been changed the dynamic of the story for me cause I was rooting for Peeta the whole time. I think if Gale was allowed to finish saying what he wanted Katniss to remember, she would have either killed Peeta for sure or I would have liked Gale better.

9. Most memorable/favorite scene in Part I “The Tribute”?

ANSWER: When Katniss shot her arrow at the Gamemakers. I mean… come on! Like I said: Katniss = Badass!

10. I know it’s too early to say, but iff there was something you want to know more about or you would want to be elaborated, what would it be and why?

ANSWER: I would have to reread the books but what if two names would have been picked from the same family? A brother and sister act? I would like to have seen that played out. But I like that kind of drama.

No sign up! NOW! here

18 comments:

  1. I absolutely agree with you on your answer to number 8. I think Peeta probably would have ended up dead in the arena had Gale finished that sentence. No matter how much she cared for the boy with the bread, Gale has been by her side for years, being the only person she could rely on after her father died. And if Peeta had died, then would there have even been an act of rebellion inside the arena that last day?? I'm thinking "no". The rebellion would have began a completely different way.

    I loved reading your answers! I can't wait to read your answers to the part 2 questions.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I can't wait for Part II Q's either! Your A's we're great too!

      Delete
  2. Great answer for 1, I almost picked 4 too but in the long run I don't even like water so it probably wouldn't work out.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks. Yeah, if your not fond of water then District 4 wouldn't be your place.

      Delete
  3. This was a great trilogy. I can't wait to see the movie!

    ReplyDelete
    Replies
    1. I know! I can't wait either. I hope the movie does the books justice. It would be a disappointment to have a "twilight" flop happen all over again.

      Delete
  4. Uuuuh, these are some great answers! I'm not participating in this Read-AThon, but I love to read different answers to the questions as I totally love this series. Above all I definitely need to agree with your answer to question eight. If Gale really would have finished this sentence, the whole story would have been a lot different I guess.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh man... I will miss your responses. I do like that Suzanne didnt do it any other way. I loved this series!

      Delete
  5. I love Cinna, too! And Haymitch. (They couldn't have picked better ppl to fill those roles either!)
    I agree with #9. Totally badass when she shot the arrow toward the Gamemakers. They so deserved it!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. The actors they picked couldnt have been better for those two. I'm not sure about the others but we'll have to see.

      Delete
  6. Hi! I'm also participating in this read-a-thon! I forgotten till I started reading HG this week how amazing and perfect Collins writing is. I also would live in district 4 and finnicks my favorite character. Awesome answers!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awesome! I'm gonna make sure to stop by your blog. Team Finnick!

      Delete
  7. I have something for you on my blog.

    The HG is a great series!

    ReplyDelete
  8. How fun is this! I LOVE the Hunger Games :)

    ReplyDelete
  9. I laughed so hard the first time I read the scene where she shot the arrow at the gamemakers! I had to re-read it just for the thrill! :)

    Shanan
    http://thebookaddictnet.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. Cool answers! Cinna was definitely a good man. I love your Number 8 answer! :D

    ReplyDelete

I heart me some good comments... and pumpkin spice latte's too!